Vloerverwarming onderhoud


Een vloerverwarming die goed is aangelegd, heeft niet veel onderhoud nodig. Om te voorkomen dat de vloerverwarming stuk gaat, waardoor je in de kou zit, is onderhoud een goed idee. Hoe werkt vloerverwarming en waar moet je aan denken wat betreft vloerverwarming onderhoud?

Hoe werkt vloerverwarming?

Veel vloerverwarmingssystemen circuleren warm water door flexibele buizen die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Die leidingen zijn vaak gemaakt van kunststof, ook wel PE-RT of VPE genoemd. Andere systemen gebruiken elektrische verwarmingselementen. In beide gevallen warmt de vloer op en verspreidt de warmte zich door de hele kamer. De luchttemperatuur bij de vloer is meestal ongeveer 24 °C. Aangezien die lekkere warme lucht opstijgt, is de lucht op ooghoogte is ongeveer 20 °C, afhankelijk van de instellingen. Een goede en efficiënte manier om een fijne leeftemperatuur te bereiken dus.

Vloerverwarming onderhoud

Zeker moderne vloerverwarmingssystemen worden vaak verkocht als ‘onderhoudsvrij’. De wat oudere systemen uit de jaren 80 en 90 met (zwarte) ’niet’ diffusiedichte (tyleen) leidingen worden in de loop der tijd aangetast door zuurstof, dus die moeten regelmatig doorgespoeld worden. Maar ook voor de nieuwere systemen geldt: ‘voorkomen is beter dan genezen!’ Daarom is periodiek onderhoud een goed idee.

Hoe vaak raden we onderhoud aan de vloerverwarming aan?

Het is een goed idee om elke vijf jaar onderhoud aan de vloerverwarming te laten doen. Als specialist hebben we hier ons eigen protocol voor. De monteur doet het volgende:

  • Met een flowmeting wordt gecontroleerd hoeveel water er precies per groep stroomt.
  • Met een warmtecamera wordt gecontroleerd of de vloer egaal en gelijkmatig opwarmt.
  • De waterkwaliteit van het CV-water wordt gecontroleerd.
  • Er wordt gecontroleerd op eventuele lekkages.
  • De instellingen van de CV-ketel worden gecontroleerd.
  • Opnieuw verwarmingscircuits instellen en flowmeting.

Indien noodzakelijk zullen wij ook de radiatoren reinigen om eventuele (beginnende) blokkades te verwijderen.

Vloerverwarming inregelen en onderhouden bespaart geld

Als we komen voor onderhoud aan de vloerverwarming, regelen we ook de CV-ketel opnieuw in en zullen we de gehele installatie waterzijdig inregelen. Onderhoud en eventueel spoelen van de vloerverwarming kan enorm besparen op stookkosten. De circulatie verbetert, waardoor minder energie nodig is voldoende warmte te krijgen. Bovendien is die ook nog eens gelijkmatiger. Hiermee is minder energie nodig. We regelen de hele installatie waterzijdig in, zodat de verwarming efficiënt en gelijkmatig verwarmt. Dit doen we nadat we hem grondig reinigen, om verstopping te voorkomen of te verhelpen. 

De specialist voor vloerverwarming onderhoud

Zeker bij grote woningen met verschillende kamers en verdiepingen is het lastig om op te sporen waar het probleem zit wanneer de vloerverwarming niet goed of niet gelijkmatig verwarmd. Daarom is dit specialistisch werk. Met professionele apparatuur en een bak aan ervaring krijgen wij je vloerverwarming weer goed werkend. Dat bespaart geld en je zit er lekker warm bij. We komen altijd eerst langs om je vloerverwarming te inspecteren en mogelijke problemen in kaart te brengen. Aan dit inspectiebezoek zijn helaas wel inspectiekosten verbonden.

We zeggen weleens: als het ons niet lukt, lukt het niemand!