Help, de vloerverwarming wordt niet warm


Lekker warme voeten en een warme woning: wat een genot en luxe! Het is natuurlijk fijn om niet met koude voeten rond te lopen, maar daarnaast is vloerverwarming een hele efficiënte manier van het verwarmen van de woning. Warmte stijgt vanzelf op, dus het is logisch om laag te beginnen. Bovendien is het heel behaaglijk om de vloer - en je voeten - op een fijne temperatuur te hebben. Maar nu wordt de vloerverwarming niet warm! Als de vloerverwarming kapot is, kan dat diverse oorzaken en oplossingen hebben. Spoiler alert: regelmatig onderhoud voorkomt een hoop problemen!

De vloerverwarming is kapot: oorzaken

Een vloerverwarming die niet warm wordt, werkt natuurlijk niet goed. Er is iets dat misgaat in het systeem. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

  • Opgesloten lucht is een veel voorkomend probleem bij een slecht functionerend vloerverwarmingssysteem, vooral bij een systeem dat gebruik maakt van warm water dat door leidingen in de vloer stroomt. Lucht kan vast komen te zitten in de leiding en daar blijven zitten, wat problemen veroorzaakt met het hele systeem.
  • Een ander probleem is lekkage. Als het systeem druk blijft verliezen, is er waarschijnlijk ergens een lek. Als de druk daalt, vul het systeem dan bij volgens de richtlijnen van de fabrikant. Blijft de druk laag, controleer dan of de aansluitleidingen op de verdeler niet lekken. Soms is de vloerverwarming wel warm, maar niet overal. Dan kan er een verstopping zitten. De oplossing? De vloerverwarming laten spoelen. Dit kun je beter doen als periodiek onderhoud, om problemen te voorkomen.
  • De vloerverwarming moet ook goed ingeregeld worden. Als we langskomen om het systeem te spoelen, zullen we ook de vloerverwarming waterzijdig inregelen. Zo kan de verwarming efficiënt en gelijkmatig verwarmen.
  • Ook het mengventiel moet goed ingesteld worden, afhankelijk van de vloer. Ook dit controleren we en stellen we in of bij.

Oplossen van problemen of storingen aan vloerverwarming

Het gebeurt niet vaak, maar soms kan het zijn dat de vloerverwarming koud blijft doordat er een lekkage is in de leidingen. Wat vaker voorkomt, is een lekkage in de metalen delen, zoals de metalen vloerverdeler, radiatoren en CV-buizen. In sommige gevallen kunnen deze roesten van binnenuit, waardoor ze zo dun worden dat er scheuren kunnen ontstaan. Vooral oudere vloerverwarmingssystemen geven nog wel eens problemen. Dat komt doordat deze gebruik maken van tyleen leidingen (ook wel PE buis genoemd). Deze leidingen worden nog steeds voor koud water gebruikt, maar lang geleden bleek dat ze niet zo geschikt zijn voor warm water. Er komt namelijk gemakkelijk zuurstof in, wat metalen delen in een CV-installatie aantast. Er treedt corrosie op, en roestdeeltjes hechten zich in de leiding. Uiteindelijk raakt de hele installatie verstopt. 

Je kunt dit op laten lossen. We bieden een totaaloplossing aan, die het probleem van a tot z oplost:

  1. We reinigen de hele installatie grondig en monteren een magneetfilter.
  2. De vloerverdeler vervangen we door een gescheiden systeem, zodat de zuurstoftoetreding geen kwaad meer kan.
  3. We regelen de hele installatie op de juiste manier in, namelijk waterzijdig zodat de verwarming efficiënt en gelijkmatig verwarmt.

Zo zit je er snel weer warmpjes bij.

Vloerverwarming onderhoud: voorkom problemen

Problemen met de vloerverwarming kunnen uitdagend zijn, omdat je niet bij de buizen kunt komen. Die liggen immers onder de vloer. Daarom is regelmatig onderhoud een goed idee. Mogelijke zwakke punten worden dan al ontdekt en kunnen opgelost worden voordat ze daadwerkelijk een probleem vormen. Zo voorkom je dat de vloerverwarming koud blijft.