Zwarte slangen vloerverwarming doorspoelen


Veel vloerverwarmingssystemen in de jaren 80 en 90 zijn aangelegd met tyleen buizen. Deze zwarte slangen vloerverwarmingen worden sinds ongeveer 1996 niet vaak meer aangelegd, omdat het systeem bij nader inzien toch niet zo goed tegen warmte kan. Niet handig, voor verwarming. Lees hier waarom je een zwarte slangen vloerverwarming moet (laten) doorspoelen, om de levensduur van je tyleen vloerverwarming flink te verlengen.

Een vloerverwarming met tyleen slangen

Tyleen slangen, ook wel PE buis genoemd, waren lange tijd de standaard voor vloerverwarming. De zwarte slangen met blauwe streep ken je misschien wel. Later bleek dat de slangen niet goed bestand zijn tegen warmte. Ze worden nog wel veel gebruikt voor koud water, bijvoorbeeld voor tuinbewatering. 

Het nadeel van tyleen slangen: ze zijn niet luchtdicht. Er kan zuurstof in het gesloten verwarmingssysteem komen (zuurstofdiffusie). Hierdoor ontstaat extra vervuiling in het CV-water dat rondgepompt wordt om je vloer te verwarmen. De tyleen slangen raken verstopt, als je ze tenminste niet op tijd laat reinigen.. 

Waarom moet je een zwarte slangen vloerverwarming doorspoelen

Er zijn in feite twee redenen om je tyleen vloerverwarming goed te onderhouden en deze regelmatig door te (laten) spoelen:

  • Corrosie in het systeem tast de metalen delen in het systeem aan. De metalen verdeler of metalen delen in de CV en radiatoren gaan hierdoor van binnen roesten. Uiteindelijk kan het metaal zo aangetast raken, dat lekkage ontstaat.
  • Door de corrosie en roestdeeltjes, die ook wel sludge of magnetiet heten, slippen de tyleen buizen dicht. Deze deeltjes zakken neer in het laagste deel van het systeem: onder je vloer. Het water wordt niet goed meer rondgepompt, waardoor delen van de vloer koud blijven. Uiteindelijk kan het systeem zelfs verstopt raken.

De tyleen vloerverwarming doorspoelen

Om de zwarte slangen te reinigen en te zorgen dat het vloerverwarmingssysteem weer goed werkt, moet je het (laten) doorspoelen. Dit kun je zelf, maar wij hebben een protocol ontwikkeld om het onderhoud te doen en het risico op sludge (en dus verstopping) in het vervolg flink te verminderen:

  1. We beginnen met het schoonmaken van de PE buizen. Daarna installeren we een magneetfilter. Zo wordt een groot deel van de roestdeeltjes uitgefilterd en kunnen ze geen kwaad meer.
  2. We vervangen de vloerverdeler en leggen een gescheiden systeem aan. Zo kan het niet meer aangetast worden door zuurstof of corrosie.
  3. We regelen de installatie waterzijdig in, om de verwarming zo efficiënt en gelijk mogelijk te laten werken.

Wat zijn de kosten voor het doorspoelen van zwarte slangen vloerverwarming?

Elk huis is anders en ieder vloerverwarmingssysteem is dat ook. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van je woning, het aantal verdiepingen en de leeftijd van je vloerverwarmingssysteem. Als regelmatig onderhoud is gedaan, zal het doorspoelen makkelijker gaan. Is de CV-ketel al eens vervangen, dan is er grote kans dat de vloerverdeler al op een gescheiden systeem werkt.
Daarom maken we pas een inschatting van de kosten als we je vloerverwarmingssysteem hebben geïnspecteerd. Eén ding is zeker: roest tast de gehele CV-installatie aan, en alles vervangen is vele male duurder, dus wees er op tijd bij voordat het te laat is.